Покращення надійності “RTK FIX” для фермерських господарств в умовах нестабільного мережевого сигналу

Категорії
Зміст
  1. Як це працює?
  2. Чому зараз в Україні не варто сподіватися тільки на мережеві РТК поправки?
  3. Як покращити надійність РТК сигналу та мати надійний FIX?
  4. Економічна доцільність встановлення власної базової РТК станції

базова ртк станція для сільського господарства

Парк сільгосптехніки в Україні який оснащено системою автоматичного водіння (автопілотом) нараховує тисячі одиниць. Кожен день, така техніка виходить на роботу в полі і однією із умов успішного застовування автопілоту на трактор чи комбайн є наявність стабільного фіксованого ртк рішення для його роботи.

Як це працює?

Автопілоти на трактор чи іншу самохідну сільгосптехніку працюють за принципом ведення техніки за визначеною оператором траєкторією, що закладена у програму автоматичного водіння. Керування рульовою колонкою відбувається автоматично без участі механізатора за допомогою електричного чи гідравлічного приводу. Важливим фактором у роботі автопілотів для сільгосптехніки є точність водіння. Вона досягається використанням GNSS/RTK приймачів, які завдяки поправкам від базової станції дозволяють автопілоту вести техніку із відхиленням не більше 2-3 см від заданого у додатку курсу. 

Поправки від базових ГНСС станцій - це зазвичай платна послуга, яку надають провайдери таких мереж. В Україні є кілька крупних провайдерів, що мають покриття практично у кожному регіоні. Як і на прикладі звичайного мобільного зв’язку, якщо базова станція не працює із якихось причин, то користувачі не мають зв’язку, або він нестабільний, так і у випадку із мережевими базовими ГНСС станціями  - її акцептори не отримають коригування. Відповідно сільгосптехніка з автопілотом не зможе ефективно працювати.

Чому зараз в Україні не варто сподіватися тільки на мережеві РТК поправки?

Ситуація, в якій функціонують в даний час мережі базових ГНСС станцій достатньо складна. Перебої з електропостачанням, вимоги безпекового характеру під час повітряних тривог та інші фактори, викликають відповідні труднощі у клієнтів, які користуються даною послугою.

Робота в полі базується на поточних погодних умовах і втрата кожного дня суттєво впливає на врожай, а відповідно і на прибуток господарства. Коли техніка із вартістю в десятки, а то і сотні тисяч доларів, через відсутність стабільного “RTK FIX”, не може використовуватися на всі 100% своїх можливостей, це також можна віднести до пасиву.

Як покращити надійність РТК сигналу та мати надійний FIX?

Для того, щоб відповісти на це питання, потрібно розібратися як функціонує базова RTK станція, та які умови потрібні для її роботи. 
Базовая станція по суті представляє собою ГНСС приймач, який встановлюється у відомій точці, має можливість зв’язку із супутниковими системами та передачею коригуваннь через GSM або радіоканал із РТК пристроєм (автопілотом, RTK приймачем та інш.).

Відповідно для забезпечення роботи базової РТК станції потрібна наявність інтернету (при зв’язку через GSM модуль) або незначна відстань від місця встановлення станції до поля (при роботі через радіоканал), що не завжди можна досягти. При цьому, вимоги до інтернету можуть бути мінімальні і навіть “слабенького” 2G для деяких станцій буде достатньо.

Другим фактором, який потрібен для роботи - забезпечення надійного джерела електроживлення базової станції. Хороші моделі базових станцій маю вбудовані акумулятори, тому продовжать працювати навіть після вимкнення основного джерела живлення, але цей час не перевищує декількох годин, тому бажано мати резервне джерело живлення, наприклад, генератор, чи сонячну батарею.

Відповідно, для того, щоб отримати власні РТК поправки потрібно мати 3 речі:

  1. власну базову станцію
  2. підключення до інтернету
  3. джерело електроживлення

Тобто, кожне господарство із парком техніки, що мають автопілоти чи інші РТК прилади встановивши в себе базову станцію і забезпечивши її безперебійне функціонування будуть мати власне надійне джерело ртк коригувань і не залежати від зовнішніх факторів, які виникають при використанні мережевих поправок.

Варіант із власною базовою станцією можна використовувати як основний, так і резервний, коли мережеві поправки не дають стабільного фіксованого рішення. 

Економічна доцільність встановлення власної базової РТК станції

Економічна доцільність даного рішення для середніх та великих господарств очевидна. Оплата в середньому біля 90$ за коригування для одного пристрою в місяць, при наявності в господарстві 3 і більше одиниць техніки із автопілотами дозволить окупити базову станцію достатньо швидко.
Для менших господарств - ідеальне рішення сумісного використання із сусідами. Базова РТК Станція від Геометр працює в радіусі дії 50 км і більше, тому може охопити значну територію. Сумісне використання безкоштовних коригувань дозволить не тільки покращити надійність, но і масштабуватися без додаткових витрат на них в майбутньому.

( 8 )
Рекомендовані товари
( 22 )
0,00 грн
90 000,00 грн

Мультичастотна GNSS RTK Базова станція L1/L2/L5.

Базова станція RTK із антеною на основі мультичастотного приймача GNSS L1/L2/L5.

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*