GNSS приймач Walker RTK. Реальний кейс застосування для зйомки ландшафту з побудовою 3D моделі у програмі Digitals

Категорії
Зміст
  1. Вихідні дані та обладнання
  2. Виконання вимірювань
  3. Обробка результатів
  4. Отриманий результат
  5. Висновки

Walker RTK + Geometer Scout + Digitals

Задача геодезичної зйомки ландшафту одна з найбільш розповсюджених у різних галузях. Проектування ландшафтного дизайну, дренажних систем, будівництво, прокладка трубопроводів, влаштування траншей та каналів не обходяться без етапу отримання параметрів рельєфу шляхом висотної та планової зйомки заданої земельної ділянки. Особливостями цих робіт є те, що всі вони проводяться на виїзді і фактор мобільності у використанні засобів вимірювання є великим плюсом при їх виборі.

GNSS приймач Walker RTK - якраз таке рішення, що на 100% задовольняє потреби у високоточний планово-висотній зйомці рельєфу та є надзвичайно легким і мобільним.

В цьому кейсі нашою задачею було на основі взятого реального складного рельєфу із перепадами висот та неправильною формою, показати всі можливості, які отримають ландшафтники, геодезисти, працівники сервісних служб, проектувальники при використанні GNSS приймача Walker RTK.

Вихідні дані та обладнання

Рельєф в лісовій смузі зі значними перепадами висот.

Обладнання, яке використовувалось:

*Під час робіт GNSS приймач Walker RTK був підключений до мережевих корекцій від оператора ZakPos.

Виконання вимірювань

Перший крок для створення 3D моделі рельєфу - це отримання хмари точок з їх 3D координатами. Для цього ми використовували GNSS приймач Walker RTK у комплекті із нашим фірмовим додатком

Geometer Scout, який ідеально справляється з цією функцією. Координати кожної точки зберігаються у створеному в Geometer Scout проекті і маркери точок відразу відображаються на карті Google в режимі рельєфу, або іншому, який ви встановите в налаштуваннях.

Geometer 3D

Створення хмари точок є ключовим фактором, який впливає на деталізацію кінцевого результату у вигляді 3D моделі. Чим більшою і щільнішою буде сітка точок, тим більш деталізованою і точною вийде модель. 

В практичному плані це означає, що чим важчим і менш мобільним буде GNSS приймач, тим більш трудоємкою стає дана задача. І Walker RTK з його 250 гр ваги тут беззаперечний лідер з легкості виконання задачі 3D зйомки точок.

Другим фактором, на який впливає швидкість виконання цієї операції, є стабільність фіксованого рішення RTK сигналу. І не дивлячись, що зйомка проводилася в лісовій смузі, фіксоване рішення було стабільним протягом усього часу виконання вимірювань. 

Обробка результатів

Виконавши перший етап, та отримавши хмару точок вибраного рельєфу ділянки, нашою задачею було перенести отримані результати у спеціалізовану програму Digitals, яка дозволяє за хмарою точок створити 3D модель рельєфу.

Перенесення робиться всього в 2 кліки і займає не більше хвилини часу. 

Перша - вивантаження файлу проекту із додатку Geometer Scout в форматі KML завдяки вбудованій в додаток функції Експорт.
Друга - імпорт KML файлу в программу Digitals і отримання хмари точок з її параметрами. 

Вивантаження точок в DigitalsВивантаження точок Digital

Отриманий результат

Виконавши відповідні дії в програмі Digitals ми отримали деталізовану  3D модель рельєфу, яку в подальшому можуть використовувати проектувальники ландшафту, елементів інфраструктури та інших об’єктів для подальшої роботи.

Створення 3d DigitalsСтворення 3d моделі Digitals

Ми вибрали програму Digitals так як вона має вбудовану функціональність, що дозволяє буквально в 2-3 кліки виконати задачу із побудови 3D моделі рельєфу на основі завантаженої в неї хмари точок Для виконання цієї задачі підійдуть також інші програми та додатки які мають аналогічну функціональність.

Висновки

Які висновки можна зробити із приведеного прикладу роботи з GNSS приймачем Walker RTK та додатком Geometer Scout.

По-перше, це легкий та зручний пристрій, що значною підвищує продуктивність та знижує трудоємність робіт по зйомці рельєфу в порівнянні з професійними комплектами.
По-друге, використання у комплекті додатку Geometer Scout дозволяє проводити безліч маніпуляцій  з отриманими даними та безшовно експортувати їх в інші проекти.
По-третє, не дивлячись на свої компактні розміри Walker RTK підтримує стабільне фіксоване RTK рішення навіть за умови роботи у місцевості з природними або штучними перешкодами.

Відео по даному кейсу використання

( 9 )
Рекомендовані товари

Компактний і простий у використанні ідеальний інструмент для 3D-зйомки оглядових люків, тротуарів, бордюрів, сходинок, елементів ландшафту, а також картування траншей та підземних комунікацій електричних, газових, водопровідних і каналізаційних мереж.

Walker RTK з професійним геодезичним мобільним додатком SurPAD - це ідеальний комплект для геодезичної зйомки, а також для 3D-зйомки оглядових люків, тротуарів, бордюрів, сходинок, елементів ландшафту, а також картування траншей та підземних комунікацій електричних, газових, водопровідних і каналізаційних мереж. 

Повний комплект обладнання Walker RTK з професійним геодезичним мобільним додатком SurPAD 4.2 - це ідеальний комплект для геодезичної зйомки, а також для 3D-зйомки оглядових люків, тротуарів, бордюрів, сходинок, елементів ландшафту, а також картування траншей та підземних комунікацій електричних, газових, водопровідних і каналізаційних мереж. 

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*