Застосування GNSS/RTK комплектів Геометр для проектування осушувально-зрошувальної системи земельних ділянок

Категорії
Зміст
  1. GNSS/RTK комплекти для проектування регулюючих, огороджувальних та провідних мереж осушувально-зрошувальної системи
  2. GNSS/RTK комплекти для влаштування гідротехнічних споруд, дорожної мережі та експлуатаційної частини
  3. GNSS/RTK комплекти для встановлення поділу земельних ділянок під осушування та встановлення їх меж
  4. GNSS/RTK комплекти для проектування систем кругового зрошення

Задача проектування осушувально-зрошувальної системи для сільськогосподарських угідь є непростою і складається із декількох етапів. Для початку потрібно спроектувати регулюючу, огороджувальну та провідну мережу. Далі визначитися із розташуванням приймача води, влаштуванням гідротехнічних споруд, дорожньої мережі та експлуатаційної частини.

Кінцевою метою створення осушувально-зрошувальної системи є отримання осушуваних земельних ділянок із визначеними межами для яких плануються сівозміни з відповідними культурами.

Практично кожний етап будівництва осушувально-зрошувальної системи включає роботи із виконання вимірювання земельної ділянки, визначення її меж, визначення площі, проведення більш складних геодезичних робіт для прокладання трубопроводів, дренажних каналів, тощо.

Для якісного проектування осушувально-зрошувальної системи земельних ділянок потрібен відповідний інструментарій та програмне забезпечення, яке дозволить зробити це максимально ефективно і швидко.

Особливо актуальною дана задача є в болотистих місцевостях та з кліматом із значною кількістю опадів. Наприклад, для України це Полісся та північні регіони. В Англії, Шотландії та Ірландії меліоративні роботи по створенню осушувально-зрошувальних систем це взагалі нагальна проблема для багатьох фермерів і прилади Геометр їм стануть в цьому в нагоді.

Розглянемо в публікації, як ГНСС та РТК прилади від Геометр допомагають створити осушувально-зрошувальну систему для земельних ділянок.

GNSS/RTK комплекти для проектування регулюючих, огороджувальних та провідних мереж осушувально-зрошувальної системи

Етап створення регулюючих мереж полягає у будівництві осушувачів, дренажів, збирачів надлишкової води, з метою збирання та відводу її з осушуваної території. Огороджувальна мережа потребує будівництва напірних та уловлючих каналів, а також греблі, що буде захищати осушуємі ділянки від припливу вологи ззовні. 
Провідна мережа - складається із магістральних каналів, збирачів вологи та колекторів. Фактично вона пов’язує всі елементи системи з водоприймачем (річка, озеро, ставок і т.п.).
Створення мереж осушувально-зрошувальної системи потребує геодезичних вимірювань з сантиметровою та субсантиметровою точністю як в плані, так і по висоті.

Найкращим варіантом пристроїв для таких робіт будуть комплекти із програмним забезпеченням SurvX для роботи у місцевій системі координат:

Вони дозволяють створити планово-висотну геодезичну мережу для прокладання траншей, оглядових колодязів та каналів.

GNSS/RTK комплекти для влаштування гідротехнічних споруд, дорожної мережі та експлуатаційної частини

Дані етапи робіт полягають у будівництві споруд для керування потоком води, що відводиться чи підводиться до земельних ділянок. Створення перепадів, оглядових колодязів та шлюзів допомагає у попереджені розмивання та замулювання мереж.

Створення дорожньої мережі  – дороги, мости, труби, переїзди – служать для в'їзду та виїзду транспорту та сільськогосподарської техніки на землі, що осушуються.

Експлуатаційна частина системи - будівлі, гідрометричні пости, лінії зв'язку - допомагають у контролі та нагляді за роботою всіх складових осушувальної мережі.

Найкращим варіантом комплектів, як і при створенні мереж, для таких робіт будуть із програмним забезпеченням SurvX:

Більшість робіт полягає у виконанні планово-висотних вимірювань, що дозволить визначити точне місце позиціонування доріг, труб, мостів та інших ланок системи.

GNSS/RTK комплекти для встановлення поділу земельних ділянок під осушування та встановлення їх меж

Поділ земельних ділянок під сівбу окремих культур, які планується вирощувати на осушуваних угіддях є однією із основних задач у будівництві осушувально-зрошувальної системи.
Для цього, потрібно визначити форму, межу кожної ділянки та її площу, щоб в подальшому планувати сівозміни та врожаї виходячи із цих даних.
На відміну від попередніх робіт вони не потребують субсантиметрової точності і можуть виконуватися більш простими приладами із сантиметровою та дециметровою точністю вимірювань.

Для межування та виміру площі ідеально підійдуть комплекти з додатком Геометр:

Ці комплекти розроблені насамперед для задач:

  • Вимірювання маленьких ділянок
  • Прив'язки точок до місцевості
  • Виходу на точку
  • Створення карти полів
  • Розділення полів
  • Вирізання ділянок
  • Розмітки поля
  • Визначення площі
  • Визначення відстаней

GNSS/RTK комплекти для проектування систем кругового зрошення

Другою частиною проектування осушувально-зрошувальної є створення зрошувальних систем. Тільки в такому випадку осушувальна система може вважатися на 100% максимально ефективною і працювати як повноцінна меліоративна споруда. 
Принципово всі системи зрошення можна розділити на стаціонарні та мобільні. Але якщо із мобільними задача проектування зводиться до визначення ділянок під тимчасове розташування так званих дощувальних машин, то проектування стаціонарних - потребує розмітки ділянок із метою підведення труби для внесення води і ефективного покриття додатковою вологою зони зрошення.

Найбільш складною задачею є створення систем кругового зрошення, які протягом десятиліть показали свою ефективність як за кордоном, так і в південних регіонах України. 
Для цієї задачі потрібна сантиметрова точність робіт та необхідна функціональність для розмітки кола по gps координатам. Додаток Геометр вже має таку функцію для розмітки кола на базі центральної точки із можливістю збереження її координат та виходу на точку при необхідності повторного монтажу кругової системи зрошення на даній ділянці. 
При цьому, можливо як створення повного кола, так і нестандартних ділянок із половиною кола чи відсутнім сектором заданої величини.

Для проектування систем кругового зрошення підійдуть комплекти з додатком Геометр:

 

В цілому, весь набір приладів та програмного забезпечення від Геометр повністю “закриває” потребу проектувальників та будівельників осушувально-зрошувальних систем у роботах пов’язаних із геодезією та вимірюваннями земельних ділянок. Комплекти Геометр спрощують ці роботи і дозволяють фермерам самостійно проектувати нескладні дренажно-зрошувальні системи без залучення сторонніх компаній і дорогих спеціалістів.

( 5 )
Рекомендовані товари

Повний комплект обладнання Walker RTK з професійним геодезичним мобільним додатком SurPAD 4.2 - це ідеальний комплект для геодезичної зйомки, а також для 3D-зйомки оглядових люків, тротуарів, бордюрів, сходинок, елементів ландшафту, а також картування траншей та підземних комунікацій електричних, газових, водопровідних і каналізаційних мереж. 

Геодезичний мультичастотний GNSS комплект GM PRO L KIT. Приймач має 965 каналів, та приймає сигнал від супутникових систем GPS, GLONASS, GALILEO, BEIDOU, QZSS, IRNSS. Призначений для виконання геодезичних робіт, таких як: винесення в натуру, визначення чітких меж ділянок, межування, вимір площі полів, розбивка точок, розбивка ліній, ГІС-зйомка, розбивка дороги, вимір діаметра, розбивка ухилу, зйомка ЛЕП, Винос ЖД, Контроль висоти і інші функції. Геодезичний комплект поставляється в герметичній протиударній валізі.

Геодезичний комплект для позиціювання з сантиметровою точністю RTK та отримання високоточних координат. Комплект складається з двохчастотного GNSS приймача GM PRO U, захищенного смартфону із встановленим ПЗ на вибір.

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*