Хто такий кадастровий інженер та як він працює?

Kategorie
Zawartość
  1. Чим займається кадастровий інженер?
  2. На основі яких документів діє кадастровий інженер?
  3. Якими навичками повинен володіти кадастровий інженер
  4. Устаткування для виконання робіт кадастровим інженером

кадастровий інженер

Кадастровий інженер - престижна та затребувана професія в Україні. Хороших фахівців із землеустрою небагато, і черга до них може бути розписана на кілька тижнів, а то й місяців наперед.

Чим займається кадастровий інженер?

Коло обов'язків спеціаліста на 100% пов'язане з операціями із землеустрою, від виконання вимірювань - до оформлення технічної документації.

Основні обов'язки землевпорядника:

  • робота з наявною документацією на ділянку, у тому числі встановленням права власності;
  • виїзд на дослідження земельної ділянки;
  • проведення вимірів, винесення точок у натуру, межування ділянки тощо;
  • фіксування меж ділянки;
  • обробка одержаних результатів вимірювань та оформлення технічної документації;
  • реєстрація документації на ділянку у держземкадастрі та інших держорганах.

Крім цього, кадастровий інженер може надавати юридичні та технічні консультації з погляду землеустрою, узаконення ділянки, попередньої оцінки її вартості тощо.

На основі яких документів діє кадастровий інженер?

Професія має на увазі обов'язкове проходження державної сертифікації з отриманням ліцензії та дозволів на виконання своєї професійної діяльності. Обладнання, яким проводяться вимірювання, також має сертифікат калібрування.
Якщо кадастровий інженер не легалізований, то результати його роботи не мають юридичної сили. У кращому випадку їх можна використовувати для особистих цілей, наприклад, перевіряти ще раз межі своєї ділянки або виконати роботи в його межах без прив'язки до кадастру. Все, що стосується державного кадастру землі, без участі сертифікованого інженера із спеціальним обладнанням легалізувати буде неможливо.

Якими навичками повинен володіти кадастровий інженер

Навички кадастрового інженера складаються з теоретичних знань у галузі геодезії та права, а також практичних умінь виконання геодезичних вимірів, обробки результатів та оформлення документації.
Фактично робота кадастрового інженера поєднує у собі технічні та юридичні навички.

Устаткування для виконання робіт кадастровим інженером

Оснащення кадастрового інженера сучасним сертифікованим обладнанням є необхідною умовою його роботи. Якщо раніше фахівці використовували оптичні прилади для вимірювання (тахеометри, нівеліри тощо), а карти доводилося наносити на папері або вручну переносити «хмару» крапок у комп'ютер, то зараз така робота не мислима без використання спеціальних GPS/GNSS RTK комплектів спеціалізованим ПЗ, які позиціонуються за супутниками та базовими RTK станціями.

Переваги, що дає використання GPS/GNSS RTK комплектів у роботі землеустрою:

  • зручна та легка конструкція
  • сантиметрова точність вимірів
  • великий вибір функцій, що охоплює весь перелік робіт
  • простота обробки та трансферу даних
  • автоматична інтеграція з картами держземкадастру

Як і інші прилади для точних вимірювань GPS/GNSS RTK повинні мати сертифікат калібрування, який видається на 1 рік з подальшою його щорічною пролонгацією після перевірки та підтвердження заявленої точності.

Геометр Україна до своїх GPS/GNSS RTK комплектів з ПЗ надає послуги з оформлення сертифікатів калібрування та повністю підготовляє кадастрового інженера до роботи, включаючи навчання з використання.

( 9 )
Komentarz
Brak recenzji
Napisz swój komentarz
Nazwać*
Email
Wpisz swój komentarz*