Курсовказівник або автопілот на трактор. З чого розпочати шлях до автоматизації робіт фермеру

Kategorie
Zawartość
  1. Куди рухатись фермеру для оптимізації своєї роботи?
  2. З чого розпочати фермеру для впровадження технологій точного землеробства
  3. Що вигідніше - купити одразу автопілот або почати з курсовказівника?
  4. Як швидко окупається курсовказівник після покупки?

Ручна робота, часткова механізація, повна механізація, часткова автоматизація - послідовні кроки в еволюції розвитку землеробства, яке триває вже протягом не однієї сотні років. Буквально 20-30 років тому повна механізація технологічних операцій у сільському господарстві вважалася вершиною успіху агропідприємства. Сьогодні цим вже нікого не здивувати, і навіть невеликий фермер повністю механізував обробку землі.

Куди рухатись фермеру для оптимізації своєї роботи?

Еволюційна крива розвитку сільського господарства призвела до появи технологій точного землеробства, які вже стали нормою за кордоном та поступово освоюються в Україні.

Точне землеробство - набір технологічних прийомів заснованих на використанні даних GPS навігації, датчиків, супутникових знімків, інших сучасних пристроїв та засобів, що дозволяють фермеру виконувати роботи в полі максимально точно та з найменшими втратами.

Точне землеробство особливо активно почало розвиватися з появою бездротового Інтернету та пристроїв (планшети, смартфони), які з ним працюють. Наразі, це наступна сходинка у розвитку фермерів, для успішного господарювання.

З чого розпочати фермеру для впровадження технологій точного землеробства

Один із векторів точного землеробства – паралельне водіння. Саме з установки на свої трактори, комбайни та самохідну техніку обладнання для паралельного керування починається шлях до використання технологій точного землеробства.

Обладнання для паралельного водіння можна розділити на 2 основні групи:

  • курсовказівники (агронавігатори) для сільгосптехніки;
  • автопілоти для сільгосптехніки.

Курсовказівник на трактор - пристрій, що дозволяє керувати сільгосптехнікою під час проведення робіт (посів, обприскування, оранка тощо) з точністю в межах 10-15 см від ряду до ряду при використанні безкоштовного супутникового сигналу. Можливе підвищення точності до 2 см при використанні платних поправок, але зазвичай це не потрібно, тому що витримати таку точність керування при ручному підрулюванні не завжди можливо.

Курсовказівник на сх техніку включає таку базову комплектацію:

  • GNSS приймач для позиціонування техніки
  • Дисплей, він же контролер із встановленим на нього програмним забезпеченням для агронавігації
  • Кріплення або докстанція для дисплея та антени
  • Кабелі підключення живлення

Основні відмінності курсовказівників різних виробників у мірі точності антени, розмірі та надійності (захищеності) дисплея. Наприклад, професійний набір агронавігації Геотрек включає GNSS приймач з точністю 15-20 см від ряду до ряду на безкоштовному супутниковому сигналі та волого-пилезахищений дисплей на 7 дюймів. Бюджетний варіант складається з такого ж GNSS приймача та планшета з базовою захищеністю.

Наступний рівень пристроїв для паралельного керування - автопілоти.

Автопілот на трактор - пристрій для керування сільгосптехнікою в автоматичному або напівавтоматичному режимі з мінімальною участю оператора у водінні. Основна перевага автопілота - точність витримки заданого курсу проходження з включенням, у тому числі, і розворотів наприкінці гонів, що не доступно для курсовказівників. Точність керування автопілотом досягається використанням електричного або гідравлічного приводу рульової колонки, яка «веде» трактор з прив'язкою до РТК поправок, що отримується від базової станції. При роботі з безкоштовним супутниковим сигналом точність водіння буде порівнянна з курсовказівником, за різницею лише виконання автоматичних розворотів.

Існують також і спрощені системи – так звані підрулювачі. На відміну від автопілота, вони не можуть виконувати автоматичний розворот в кінці гону. При цьому, завдяки відсутності ручного управління в комплекті з приймачем RTK можуть давати точність водіння до 2 см від ряду до ряду.

Що вигідніше - купити одразу автопілот або почати з курсовказівника?

Шлях до вибору пристрою для агронавігації будується на досвіді тих, хто вже купив, вивчення пропозиції в Інтернеті та читання різних оглядів. Багато фермерів довіряють досвіду своїх колег, які вже працюють із подібними пристроями. Частина шукає дешевші варіанти, орієнтуючись на бюджет, а частина довіряє досвіду виробника та його надійності.

Рекомендуємо як перший пристрій для паралельного водіння починати з курсовказівника, ґрунтуючись на надійності виробника. Цей пристрій в 5-6 разів дешевше за хороший автопілот, він простіше в обслуговуванні та управлінні, його можна встановити самостійно на будь-який тип трактора, комбайна або самохідного обприскувача. Перенесення на іншу техніку проводиться протягом 15-20 хвилин.
Курсовказівник дозволить виробити правила гарного тону в управлінні сільгосптехнікою і згодом призведе до усвідомлення покупки більш просунутого та дорогого автопілота.

Як швидко окупається курсовказівник після покупки?

Головна причина, заради чого впроваджуються технології точного землеробства – зниження експлуатаційних витрат на добрива, посівний матеріал, паливо, засоби захисту рослин та заробітну плату.
Середній термін окупності хорошого агронавігатора настає після напрацювання 100-200 га.
У фермерів із площами 300 га та вище такий навігатор окупиться вже у перший сезон використання.

( 29 )
Mogą Cię zainteresować

Повний комплект системи автоматичного рульового управління, який встановлюється на с/г техніку будь-якого виробника. Відмінна комплектація, в якій є все необхідне. Бренд і модель трактора не має значення, адже в комплекті є все необхідне для установки на будь-яку с/г техніку. Точність 2,5 см при роботі з базовою станцією, або від будь-якого постачальника платного RTK сигналу.

Zestaw agronawigacyjny Geotrack Explorer PLUS to nowe rozwinięcie GeoMeter z oprogramowaniem serii EVOLUTION, które zapewnia dokładność jazdy równoległej 15 cm od rzędu do rzędu (przy bezpłatnym sygnale satelitarnym) oraz możliwość połączenia z RTK i uzyskania dokładności 1-3 cm.

Komentarz
Brak recenzji
Napisz swój komentarz
Nazwać*
Email
Wpisz swój komentarz*