GPS для геодезії. Нова ера вимірювальних пристроїв

Kategorie

gps для геодезії

Геодезичні виміри вже давно є основою для багатьох галузей. Особливо актуальні вони для будівництва, топографії, геології, землеустрою та сільського господарства. Головна вимога до геодезичних вимірів – висока точність. Саме точність визначає вимоги до засобів, методів та обладнання для проведення геодезичних робіт.
Сьогодні все обладнання для геодезії можна розділити на 2 великі групи - традиційні оптичні або оптоелектронні та GPS обладнання для геодезії.

Чим відрізняються класичні пристрої для геодезії від обладнання GPS?

До класичних приладів для геодезії можна віднести вже давно відомі тахеометри, нівеліри, теодоліти і т.д. Їх принцип роботи переважно ґрунтується на оптичних методах визначення відстаней, вимірювань відстаней та кутів від відбитих променів. При цьому базою виміру є базова точка (репер), координати якої визначені у спеціальній системі. Через те, що деякі системи створювалися досить давно, координати базових точок можуть бути не точними і для цього використовують одразу декілька систем їх визначення - стару, визначену у досупутникову епоху і нову, визначену з урахуванням координат, отриманих від супутників.

З активним розвитком супутникових мереж, GPS обладнання для геодезичних робіт стало стандартом використання, та практично «витіснило» оптичні прилади, навіть незважаючи на те, що виробники до них додали опції з прив'язкою до супутників, але вартість та складність такого приладу невиправдано зросла.

Принцип роботи супутникового обладнання геодезії полягає у отриманні координат від супутників з різних систем: GPS, Глонасс, Beidou і позиціонування їх на місцевості. GPS-приймачі, що працюють відразу з кількома системами, називають GNSS або ГНСС. Принциповою відмінністю приладів для геодезії GPS і звичайних (побутових) GPS приймачів є точність позиціонування. Вона досягається тим, що на відміну від безкоштовного загальнодоступного супутникового сигналу, який спочатку навмисно відправляється з похибкою, використовують комерційний зашифрований сигнал, доступ до якого можна отримати тільки після внесення оплати. При цьому сам геодезичний приймач (ровер) працює із супутником через базову RTK станцію, яка приймає комерційний сигнал і передає поправки на ГНСС ровер. Така система дозволяє отримати точність позиціонування до 1 см.

Враховуючи високу точність визначення координат, швидкість розгортання та мобільність обладнання для GPS/GNSS геодезії сьогодні найкраще рішення для виконання геодезичних робіт.

Який приймач для GPS/GNSS геодезії кращий

Системи для GPS/GNSS геодезії включають базову RTK станцію, GNSS приймач-ровер, контролер (смартфон), спеціалізоване ПЗ (зазвичай вже встановлено на контролер) та допоміжні пристрої (вішка, триноги, власники смартфона, акумулятори, кейси для перенесення тощо) .). Використання власної базової станції не завжди виправдане через її високу вартість, тому геодезисти часто користуються існуючими базовими станціями різних систем платних поправок.

Контролери відповідають за візуальний висновок та обробку інформації та насамперед впливають на зручність користування та надійність пристрою. Це можуть бути або спеціалізовані пристрої або ударостійкі та пило-волого-захищені смартфони.

Головну функцію - точність виміру визначає вибір GNSS RTK приймача.

Вибір «правильного» ГНСС РТК приймача – це занурення у його технічну та технологічну «начинку». З одного боку - надійність базової ОEM плати, на якій він зібраний та її можливості щодо кількості підтримуваних частот, швидкості обробки інформації тощо. З іншого боку – це додаткові пристрої та опції, які він підтримує. Останнє часто визначає ціну GNSS приймача для геодезії. Багато відомих виробників навіть зловживають цим, включаючи опції, які рідко використовуються геодезистами, але суттєво піднімають вартість пристрою. З таких опцій застосування УКХ радіомодулів, IMU датчиків, систем захисту від несанкціонованого використання тощо. Безперечно, є винятки, наприклад, виконання робіт у гірських районах або районах з поганим мобільним зв'язком, де модуль gsm не впорається.

Але, в 95% випадків за базу при виборі кращого приймача GNSS RTK для геодезії слід вибирати перевіреного часом виробника, який використовує надійні плати та інші якісні комплектуючі, надає в комплекті надійний контролер з сучасною операційною системою і професійним програмним забезпеченням, що вирішує завдання геодезиста.

Компанія ГеоМетр з 2009 року займається розробкою та виробництвом GNSS RTK приймачів та комплектів для GPS геодезії та за цей час надійність наших GNSS RTK комплектів була підтверджена не однією тисячею клієнтів.

Наші флагманські пристрої для GPS геодезії: мультичастотний GM Smart M та двочастотний GM RTK KIT "закриють" потреби в геодезичних роботах для будь-якої галузі, від будівництва до виміру сільськогосподарських угіддь.

( 12 )
Komentarz
Brak recenzji
Napisz swój komentarz
Nazwać*
Email
Wpisz swój komentarz*