Автопілот чи підрулька, що обрати?

Kategorie

автопілот та підрулька на трактор

Щоб відповісти на це питання, для початку визначимо, що з себе представляє кожен з пристроїв.

Підрулюючий пристрій (підрулька) на трактор - це електромеханічна система, що встановлюється на рульову колонку і керована контролером, який отримує координати від GPS, GNSS або RTK приймача.

Переваги підрулюючого пристрою:
  • недорогий в порівнянні з автопілотами;
  • не вимагає переобладнання трактора.
Недоліки підрулюючого пристрою:
  • невисока точність роботи;
  • гірше "чутливість", ніж у автопілотів;
  • менша надійність, ролики з часом починають прослизати (актуально для застарілих моделей підрулюючих пристроїв);
  • системи підрулення з часом втрачають точність через зношування рульової колонки і деталей підрулює пристрою, люфту і биття рульової колонки;
  • не враховує нерівності рельєфу (для базових моделей підрулюючих пристроїв).

Підрулька - гарний бюджетний варіант для нових тракторів зі збалансованою рульовою колонкою. Може також встановлюватись і на старі моделі вітчизняних тракторів типу МТЗ, ЮМЗ і т.п., але точність ведення агрегату може бути гірше, ніж на нових тракторах.

Автопілот на трактор - це система автоматичного водіння, яка вбудовується в рульову колонку або гідросистему трактора і безпосередньо керує рульовим механізмом з високою точністю ведення його по заданій траєкторії, яка задається координатами одержуваними від системи GNSS і RTK антен, з урахуванням компенсації нерівностей рельєфу. В такому випадку, оператор повністю «позбавлений» від необхідності водіння і може переймати управління тільки в екстрених випадках (наприклад, об'їзду перешкод).

Переваги автопілота:
  • висока точність «ведення» агрегату не залежно від моделі трактора чи комбайна;
  • компенсація нерівностей рельєфу;
  • завдання траєкторії руху по всій площі поля, а не тільки між двома точками;
  • автоматичний розворот в кінці гону (не у всіх моделях);
  • швидкий «відгук» системи.

З недоліків автопілотів можна відзначити їх велику вартість у порівнянні з пристроєм, що підрулює, потреба в підготовці (переобладнанні) трактора чи комбайна для їх установки (особливо для гідравлічного автопілота).

Для яких завдань підходить використання підрульки на трактор?

Підрулюючий пристрій на трактор переважно використовують для технологічних операцій, які не вимагають високої точності: обприскування, внесення добрив, оранка, лущення стерні і т.п.
Основний ефект від використання підрулює пристрою - «розвантажити» оператора від рутинної роботи по веденню трактора на гонах.
Якщо ж потрібне проведення операцій з сантиметровою точністю, таких як посів, міжрядна обробка посівів, тоді краще встановити автопілот, який зможе забезпечити цю точність і збільшити швидкість роботи.

Для яких завдань підходить автопілот?

Автопілот - більш "просунуте" і чітке визначення. Завдяки цьому, агрегат не "втрачає» колію і завжди йде по заданій траєкторії.
Основний ефект від використання автопілота, це не тільки «розвантажити» оператора, але і збільшити продуктивність агрегату. У цьому полягає принципова відмінність між пристроєм, що підрулює і автопілотом, з точки зору економічної ефективності.

На якому пристрої зупинити свій вибір?

Як підрулюючий пристрій, так і автопілот піднімуть загальний рівень автоматизації МТП агропідприємства, тому їх придбання однозначно окупиться. При виборі слід покладатися на завдання, які стоять перед підприємством в рамках фінансових можливостей. Однозначно, при наявності бюджету, який дозволяє придбати автопілот, слід зупинити вибір на ньому, так як це більш досконалий пристрій, вирішаючий завдання не тільки автоматичного підрулення, але і збільшення продуктивності агрегатів, що дасть відчутний ефект починаючи з перших днів його використання.
На користь автопілотів можна відзначити і те, що сьогодні на ринку з'являються хороші пропозиції по універсальним автопілот, які всього на 15-20% дорожче підрулюючих пристроїв і при цьому надійні з масою додаткових функцій.
Як один із прикладів такої системи - комплект автопілота з електроприводом від інноваційної компанії FJ Dynamics. Починаючи з 2020 рік, ця система експлуатується вже в більш 30ти країнах світу і зарекомендувала себе з найкращого боку.

( 24 )
Mogą Cię zainteresować

Повний комплект системи автоматичного рульового управління, який встановлюється на с/г техніку будь-якого виробника. Відмінна комплектація, в якій є все необхідне. Бренд і модель трактора не має значення, адже в комплекті є все необхідне для установки на будь-яку с/г техніку. Точність 2,5 см при роботі з базовою станцією, або від будь-якого постачальника платного RTK сигналу.

Zestaw agronawigacyjny Geotrack Explorer PLUS to nowe rozwinięcie GeoMeter z oprogramowaniem serii EVOLUTION, które zapewnia dokładność jazdy równoległej 15 cm od rzędu do rzędu (przy bezpłatnym sygnale satelitarnym) oraz możliwość połączenia z RTK i uzyskania dokładności 1-3 cm.

Zestaw systemu nawigacji rolniczej Geotrack Lite RTK oparty jest na 8,7-calowym wyświetlaczu Samsung z LTE, oprogramowaniem geotrack oraz dwuczęstotliwościowym odbiornikiem GM SMART L1/L2. Jest to budżetowy system agronawigacji z RTK, który pracuje z dokładnością do 2,5 cm. Do uzyskania dokładności centymetrowej potrzebne są poprawki RTK lub własna stacja bazowa.

Komentarz
Brak recenzji
Napisz swój komentarz
Nazwać*
Email
Wpisz swój komentarz*