Сонячна активність та GNSS RTK восени та взимку 2022-2023 років

Категорії

Через активне сонце і пов'язані з ним іоносферні збурення цілком можливо, що користувачі GNSS RTK цієї осені та взимку зіткнулися зі зниженням точності та збільшенням часу фіксації: часу, який потрібно приймачеві GNSS для отримання рішення з точністю до сантиметра.

Сонячна активність знову збільшилася після періоду затишшя за останні 2 роки і, як очікується, досягне нового максимуму в рамках 11-річного циклу у 2025 році, див. зображення: 

Цей графік також показує, що кількість сонячних плям нині перевищує очікування.

Сигнали від супутників ГНСС до приймача проходять через різні шари атмосфери, включаючи іоносферу. Залежно від неоднорідності електронної густини локально впливає час проходження сигналів GNSS. Це особливо актуально у Північній півкулі у зимові місяці, особливо у середині дня.

Хороший перший індикатор іоносферної активності GNSS представлений так званим індексом I95. Це можна переглянути на веб-сайті німецького державного оператора SAPOS: https://i95.sapos.de/
Ідеальні значення знаходяться на рівні 1 проміле, вище 4 проміле говорять про помітні порушення.

Ступінь, в якій мережа RTK може моделювати іоносферу, визначається іоносферною нерівномірністю/залишковою помилкою.

Залишкова помилка більше 3-4 см може призвести до збільшення часу фіксації та зниження точності.

Для максимальної продуктивності важливим є кілька речей:

  1. Використовуйте якнайбільше супутників. Тому рекомендується використовувати всі супутникові системи GPS, ГЛОНАСС, Galileo та Beidou.
  2. Використовуйте якнайбільше частот. Сучасне професійне ГНСС-обладнання підтримує спостереження кожної супутникової системи на трьох-чотирьох частотах замість звичайних двох, що забезпечує додаткові умови для кращого моделювання іоносферних збурень.
  3. По можливості уникайте слабких супутникових конфігурацій (високий PDOP).
  4. Після зафіксування зачекайте хвилину перед вимірюванням або навігацією. Це дає роверу більше часу для моделювання залишкових помилок та виправлення/включення у вирішення якомога більшої кількості супутників.

 

( 4 )
Рекомендовані товари

Walker RTK з професійним геодезичним мобільним додатком SurPAD - це ідеальний комплект для геодезичної зйомки, а також для 3D-зйомки оглядових люків, тротуарів, бордюрів, сходинок, елементів ландшафту, а також картування траншей та підземних комунікацій електричних, газових, водопровідних і каналізаційних мереж. 

Компактний і простий у використанні ідеальний інструмент для 3D-зйомки оглядових люків, тротуарів, бордюрів, сходинок, елементів ландшафту, а також картування траншей та підземних комунікацій електричних, газових, водопровідних і каналізаційних мереж.

Геодезичний мультичастотний GNSS комплект GM PRO L KIT. Приймач має 965 каналів, та приймає сигнал від супутникових систем GPS, GLONASS, GALILEO, BEIDOU, QZSS, IRNSS. Призначений для виконання геодезичних робіт, таких як: винесення в натуру, визначення чітких меж ділянок, межування, вимір площі полів, розбивка точок, розбивка ліній, ГІС-зйомка, розбивка дороги, вимір діаметра, розбивка ухилу, зйомка ЛЕП, Винос ЖД, Контроль висоти і інші функції. Геодезичний комплект поставляється в герметичній протиударній валізі.

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*