Технологія PPP Galileo HAS: Переваги та Недоліки

Категорії
Зміст
  1. Як працює PPP GALILEO HAS
  2. Переваги PPP Galileo HAS
  3. Недоліки PPP Galileo HAS
  4. Де можна використовувати PPP GALILEO HAS
  5. Порівняння технологій PPP Galileo HAS, RTK і Smooth mode

Технологія PPP дозволяє отримувати безкоштовні супутникові корекції безпосередньо від європейської супутникової системи. Йдеться про додаткові канали передачі даних на частоті e6b від супутникової системи GALILEO. Давайте розглянемо детальніше технологію супутникової корекції GALILEO HAS, яка доступна на всіх континентах та забезпечує покращення точності абсолютних координат до 20 см. А також порівняємо її з технологіями RTK і Smooth Mode.

Як працює PPP GALILEO HAS

Коли включається GNSS приймач, він виконує початкову фазу пошуку та відстеження сигналів супутників відповідно до збереженого альманаху. Альманах GNSS приймача – це набір даних, які містять інформацію про параметри орбіт усіх супутників у системі GNSS. Коли приймач виконає необхідні розрахунки та отримає мінімум даних на частоті Galileo e6b, приймач переключається в режим ініціалізації "PPP ini". Це можна помітити, коли приймач відстежує 30 супутників, при зміні статусу на PPP INI, кількість супутників знизиться до 10-15. Це говорить про те, що не всі супутникові системи мають підтримку обміну даними із супутниками Galileo на частотах e6b. Наразі є сумісність із супутниковими системами Galileo та GPS. Після проходження ініціалізації настає фіксоване рішення PPP FIXED. Цей статус говорить про успішні розрахунки місцезнаходження, і виконувані роботи будуть збережені з максимально можливою точністю для цієї технології.

Переваги PPP Galileo HAS
  1. Точність: в Україні точність на рівні 30 см без використання платних корекцій. Для країн Західної Європи показник середньої точності менше 20 см.
  2. Інтернет не потрібен: Технологія не вимагає підключення до Інтернету, що робить її зручною для віддалених місцевостей.

  3. Базова станція не потрібна: Відсутність необхідності в базових станціях знижує витрати та спрощує використання технології.

Недоліки PPP Galileo HAS
  1. Обмеженість у використанні: Технологія GALILEO HAS доступна тільки на відкритій місцевості та в хороших умовах прийому супутникових сигналів.

  2. Тривалий час ініціалізації. Знадобиться до 20 хвилин очікування для отримання статусу PPP FIXED. Наші тести показують середній час 7-15 хвилин, але часто залежить від погоди, часу та місця.
  3. Тривалий час повторної ініціалізації. Це в першу чергу залежить від умов прийому. Якщо ви вийшли із зони впевненого прийому PPP FIXED і статус приймача перейшов у PPP ini, необхідно повернутися на найближче відкрите місце та дочекатися отримання фіксованого рішення. Наші тести показали, що час повторної ініціалізації не відрізняється від часу первинної ініціалізації. Повторна ініціалізація може відбутися швидше або довше через погодні умови або загальні умови прийому супутникового сигналу. Чим вище розташований приймач і далі від джерел фізичних та електромагнітних перешкод, тим швидше відбудеться ініціалізація.
  4. Часова доступність: Наразі GALILEO HAS надається 90% часу, що означає наявність кількох проміжків на добу, коли технологія недоступна, сумарний час недоступності становить до 2,5 годин на добу.

Уявіть ситуацію з трактором у полі, який успішно працює з системою навігації, але наближаючись до дерев втрачає фіксоване PPP рішення. Поки оператор буде виконувати розворотні маневри з втратою точності, нове фіксоване рішення відбудеться тільки через 5-8 хвилин перебування приймача у відкритому місці. Такі простої техніки неприпустимі під час сезонних польових робіт. Для подібного сценарію краще використовувати технологію згладжування (Smooth mode) - спеціальне програмне забезпечення, яке присутнє у конкретному ГНСС приймачі. Технологія Smooth використовує сигнали від усіх доступних супутникових систем. За обробку даних відповідає безпосередньо процесор ГНСС приймача. Технологія Smooth працює без використання джерел корекцій.
Де можна використовувати PPP GALILEO HAS
  1. На воді: Технологія може бути використана на озерах, річках, морях, океанах. Для кращого прийому антену слід розмістити на високій щоглі. Для риболовлі та пошуку координат на водній місцевості.

  2. На суші: Застосування можливе у рівнинній пустельній місцевості та на обширних сільськогосподарських полях.

  3. У міських умовах: Можливе використання на відкритих майданчиках, парковках біля великих торгових центрів, будівельних об’єктах, спортивних майданчиках. Технологія може бути недоступною поблизу щільних забудов і під деревами.

  4. У повітрі: Технологія може використовуватись на безпілотних летальних апаратах, дельтапланах та інших повітряних засобах. Це забезпечує точне позиціонування для навігації та картографування з повітря без використання корекцій.

Порівняння технологій PPP Galileo HAS, RTK і Smooth mode
Технологія RTK PPP Smooth mode
Точність Технологія RTK забезпечує абсолютну точність координат до 1 см. Точність позиціонування 20-30 см (в Україні), <20 см в Західній Європі. Відносна точність позиціонування 20-40 см. Точність паралельного водіння 15 см.
Корекції Для використання технології RTK необхідні ГНСС корекції, які можна отримати від одиночної базової станції або від мережі базових станцій. Не потрібні ГНСС корекції. Не потрібні ГНСС корекції.
Інтернет Для отримання ГНСС корекцій потрібен стабільний доступ до Інтернету. Інтернет не потрібен. Інтернет не потрібен.
Доступність Технологія доступна 99% часу. Поки що технологія доступна 90% часу.

Технологія доступна 100% часу.

Залежність Використовуються тільки супутники, синхронізовані з відстежуваними Базовою Станцією. Технологія доступна в зоні дії RTK мережі та в зоні дії мобільної мережі Інтернет. Спеціальні супутники не потрібні. Технологія доступна при наявності спеціальних супутників. Використовуються тільки супутники Galileo та GPS. Використовуються всі доступні супутники та супутникові системи.
Час першої ініціалізації На приймачах з підтримкою частот L1/L2 та L1/L2/L5 приблизно за 25-30 секунд. Готовність через 7-15 хвилин. Готовність до роботи через 1-2 хвилини.
Час повторної ініціалізації (перепідключення) RTK FIXED відновлюється всього за 3-5 секунд. Відновлення PPP FIXED через 7-15 хвилин. Готовність до роботи через <30 секунд.

 

Цікавить ваша думка: Якою точністю ви користуєтесь зараз? Чи влаштовує вона вас? Чи бачите ви перспективи використання технології PPP у вашій роботі?

( 5 )
Рекомендовані товари
( 93 )
0,00 грн
46 200,00 грн

Оновлена версія GNSS приймача GM SMART тепер підтримує технологію Precise Point Positioning (PPP) від супутникової системи Galileo HAS. Цей приймач нового покоління сумісний з будь-якими навігаційними програмами, забезпечуючи високу точність та надійність позиціонування. GM SMART підтримує режим RTK на частотах L1/L2, що дозволяє отримувати корекції в реальному часі для досягнення сантиметрової точності.

Мультичастотний GNSS RTK приймач GM PRO L для професійного використання. Нова серія приймачів GM PRO mini у компактному корпусі. Приймач має 965 каналів зв'язку з супутниками. Працює з усіма супутниковими системами: GPS, GLONASS, GALILEO, BEIDOU, QZSS, IRNSS і може працювати в будь-якій країні світу. Розроблений для професійного використання в геодезії, сільському господарстві, лісовому господарстві та інших сферах промисловості, де важлива висока точність. 

Коментарі
Сергій
16.07.2024, 01:05
У мене ваш приймач Смарт. Повністю задовільняє його робота. Думаю, що режим ppp для мене не потрібен. Дякую.
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*