Вимірювальне колесо проти GNSS RTK для дорожніх робіт

Категорії
Зміст
  1. Точність та надійність вимірювань.
  2. Час та ефективність.
  3. Робота у складних умовах.
  4. Візуалізація даних.
  5. Інтеграція даних.

У сфері геодезії та землеустрою сучасні технології пропонують безліч способів вимірювання відстаней та визначення координат точок. Вимірювальні колеса, довгі роки залишаючись надійним інструментом, в останні десятиліття почали поступатися своїми позиціями перед розвитком ГНСС-технологій, а саме GNSS RTK. Обидва методи мають свої переваги та обмеження, які слід враховувати при виборі відповідного інструменту для конкретного завдання. У цій статті ми розглянемо особливості та порівняємо точність, швидкість та застосовність вимірювального колеса та GNSS RTK приладів у різних геодезичних та інженерних задачах.

Точність та надійність вимірювань.

Вимірювальне колесо, безперечно, було корисним інструментом для вимірювання відстаней на будмайданчику. Однак воно обмежується в точності своїх вимірювань, схильне до зносу і помилок, пов'язаних з нерівною поверхнею дороги. Приймачі GNSS RTK забезпечують набагато більш високу точність і надійність вимірів, дозволяючи визначити координати об'єктів з міліметровою точністю навіть на великих відстанях.

Час та ефективність.

Вимірювання за допомогою мірного колеса є більш трудомісткою роботою, ніж з пристроєм GNSS RTK. Оператору необхідно фізично вимірювати відстані та уважно стежити за точністю. У той же час, за допомогою GNSS RTK пристрою Walker RTK, ви можете пройти весь шлях, щоб записати безперервну лінію шляху з безлічі точок, або записати першу та останню точки, щоб дізнатися відстань між точками по прямій лінії.

Робота у складних умовах.

Мірне колесо виявляється неефективним під час виконання робіт на нерівних або важкодоступних ділянках. GNSS приймач Walker RTK дозволяє працювати в найскладніших умовах, включаючи лісисту місцевість, міські забудови та місця з обмеженою видимістю супутників.

Візуалізація даних.

Вимірювання мірним колесом залишаються автономними від систем координат. Це різновид механічної рулетки без прив'язки до місця вимірювань. Всі записи краще продублювати записами на папері. Використовуючи GNSS RTK пристрій, ви відразу бачитимете виконані вимірювання на карті Google. Ви можете зберегти всі відрізки робіт та відобразити їх на карті.

Інтеграція даних.

Плани та схеми робіт, виміряні мірним колесом, а також паперові записи – незручний формат для обміну даними з колегами. У той же час, використовуючи GNSS RTK, Ви можете передавати інформацію про вимірювання у вигляді файлів для аналізу та подальшого виконання робіт.

Приймачі GNSS RTK є надзвичайно потужними інструментами для дорожніх робіт, надаючи значні переваги перед традиційним мірним колесом. Точність, швидкість, здатність працювати у складних умовах та інтеграція із сучасними технологіями роблять їх незамінними інструментами для сучасних будмайданчиків.

Компанія Геометр є виробником сучасних GNSS RTK пристроїв, базових станцій RTK і є постачальником сигналів корекції GNSS, за допомогою яких забезпечується високоточне позиціонування з точністю до 1 см.

( 4 )
Рекомендовані товари

Walker RTK з професійним геодезичним мобільним додатком SurPAD - це ідеальний комплект для геодезичної зйомки, а також для 3D-зйомки оглядових люків, тротуарів, бордюрів, сходинок, елементів ландшафту, а також картування траншей та підземних комунікацій електричних, газових, водопровідних і каналізаційних мереж. 

Компактний і простий у використанні ідеальний інструмент для 3D-зйомки оглядових люків, тротуарів, бордюрів, сходинок, елементів ландшафту, а також картування траншей та підземних комунікацій електричних, газових, водопровідних і каналізаційних мереж.

Телескопічна віха TS180, виконана з алюмінію, легка і міцна у використанні. Віха має стандартне різьблення 5/8" для використання з легкими GNSS приймачами. Верхня секція віхи оснащена неопреновою накладкою з пінистого матеріалу, що дозволяє комфортно працювати в холодну пору року.

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*