Власна базова RTK станція - незалежна робота без абонплати за мережеві поправки

Категорії

Базова станція RTK

Технологія RTK - передбачає найвищу точність яку можна на сьогодні досягнути при використанні систем супутникового позиціонування. Завдяки використанню RTK поправок досягається абсолютна точність вимірювання за допомогою RTK роверів, яка сягає 1 см і менше в реальному часі.

Сфери використання RTK поправок:

  • Геодезія
  • Сільське господарство
  • Садівництво
  • Лісове господарство
  • Ландшафтний дизайн
  • Будівництво
  • Дорожнє будівництво
  • Комунальне господарство
  • Видобуток газу та дистрибуція
  • Видобуток нафти та дистрибуція
  • Інші галузі, де важлива абсолютна і повторюєма точність позиціонування.

Які існують варіанти отримання RTK поправок

Фактично є 2 основні методи отримання поправок RTK:

  1. Від власної базової станції
  2. Від мережі провайдерів RTK коригувань

Власна базова станція - це незалежність від зовнішніх постачальників коригувань. Станція передає поправки в радіусі 50 км і більше. Дві і більше базових станцій можливо об'єднати в мережу для автоматичного підімкнення до найближчої станції під час переміщення роверного RTK приймача.

Платний доступ до мережі базових станцій - оренда базових станцій, об'єднаних у мережу. Немає необхідності купувати власну базову станцію, якщо можливо придбати тимчасовий доступ для отримання поправок. Існують варіанти погодинних поправок, подобових, тижневих, помісячних, річних пакетів послуг.

Вигода від використання власної базової RTK станції в порівнянні з підпискою на поправки

Перший крок у питанні придбати власну базову ртк станцію, чи “сидіти” на мережевих поправках - це простий розрахунок економічної вигоди від цього у середньостроковій перспективі

Розглянемо декілька прикладів.

Приклад 1 - сфера сільського господарства

Вихідні дані. Фермер має парк техніки у складі 12-ти тракторів, на 5-х з  яких встановлені автопілоти, що потребують під’єднання до RTK поправок. 

Функція автопілоту задіюється переважно під час сезонних робіт (посів, міжрядна обробка, обприскування, збирання врожаю). Цей термін при вибірковому використанні автопілоту не перевищує 3-х місяців на рік.

Орієнтуючись на середню ціну мережевих поправок для аграрної сфери в Україні рахуємо їх річну вартість для фермера 

CC = N*C*T = 5*70*3 = 1050$

де N - кількість тракторів із автопілотом, які потребують RTK поправок;

     С - вартість 1-го місяця підписки на RTK поправки, при умові оплати за 3 місяці (при щомісячній оплаті вартість збільшується на 25%);

     T - кількість місяців використання поправок.

Вартість власної базової RTK станції GM PRO від компанії Геометр складає - 3000$

Термін окупності при незмінності даних складе 3000/1050 = 2,85 роки

Враховуючи, що термін експлуатації базової станції не менше 10 років, такому фермеру буде вигідно придбати власну базову ртк станцію. 

При збільшенні парку техніки, яка буде потребувати RTK поправок, та враховуючи, що вартість мережевих поправок постійно зростає за рахунок інфляції, зміни курсу і т.д, вигода придбання власної базової станції стає ще більш очевидною. Крім того, необхідно враховувати, що радіус дії станції складає 50 км і більше, що дає можливість її придбання у складчину із сусудніми господарствами і робить покупку значно дешевшою.

В даному прикладі можна зробити висновок, що вигода придбання власної базової RTK станції збільшується в геометричній прогресії при умові збільшення техніки яка використовує RTK поправки. Насамперед - це середні та крупні господарства із значним парком техніки.

Приклад 2 - видобувна промисловість

Вихідні дані: Кар’єр із видобутку природного каменю. В структурі має 3 екскаватори обладнані системою точного позиціонування із RTK приймачем та геодезиста, який використовує для вимірювання об'ємів видобутку геодезичний прилад із RTK ровером.

Кар’єр працює 9-ть місяців на рік.

Орієнтуючись на середню ціну мережевих поправок для геодезичних робіт в Україні рахуємо їх річну вартість для кар’єру

CC = N*C*T = (3+1)*46*9 = 1656$

де N - кількість приладів, які потребують RTK поправок;

     С - вартість 1-го місяця підписки на геодезичні RTK поправки, при умові оплати за 9 місяців (при щомісячній оплаті вартість збільшується на 25%);

     T - кількість місяців використання поправок.

Вартість власної базової станції на прикладі GM PRO від компанії Геометр складає - 3000$

Термін окупності при незмінності даних складе 3000/1656 = 1,81 роки

Як бачимо на прикладі використання власної базової RTK для потреб видобувного кар’єру власна станція окупиться менше ніж за 2 роки, і є значно вигіднішим варіантом ніж працювати від мережевих поправок.

Приклад 3 - лісництво

Проведення робіт із розмітки вирубок та нових насаджень - постійний процес для підтримання лісового балансу у кожному лісництві. Використання оптичних приладів в лісництві зараз переважно залишилося тільки в місцевості де є проблеми із доступом до Інтернет, в іншому випадку, точними  RTK приладами, ці роботи стає робити більш зручно та ефективно. 

Для прикладу, візьмемо невелике лісове господарство, де роботи із вимірювання виконуються впродовж 7-ми місяців 3-ма лісниками які працюють із rtk ровером.

Орієнтуючись на середню ціну мережевих поправок для геодезичних робіт в Україні рахуємо їх річну вартість для лісового господарства

CC = N*C*T = 3*46*7 = 966$

де N - кількість приладів, які потребують RTK поправок;

     С - вартість 1-го місяця підписки на геодезичні RTK поправки, при умові оплати за 7 місяців (при щомісячній оплаті вартість збільшується на 25%);

      T - кількість місяців використання поправок.

Вартість власної базової станції на прикладі GM PRO від компанії Геометр складає - 3000$

Термін окупності при незмінності даних складе 3000/966 = 3,1 роки

Як бачимо при таких умовах використання власної базової станції також цілком виправдано і є більш вигідним ніж придбання поправок. Крім того, лісництва можуть встановлювати станцію на межі між ними і користуватися поправками від однієї станції, яка покриває зону у радіусі 50 км та більше. Таким чином капітальні вкладення на покупку можуть бути значно зниженні за рахунок розподілення між сусудніми лісництвами, або, наприклад, фермерами які працюють в зоні дії цієї базової станції.

Для інших сфер використання ці приклади розрахунків також будуть актуальними і допоможуть визначити наскільки вигідним буде використання власної бази RTK. Загалом можна зробити висновок, що найкраще це рішення підходить для середніх та крупних підприємств із великою інтенсивністю використання RTK приладів, а також при покупці станції декількома господарствами які потрапляють в зону її дії.

Як встановити самостійно базову RTK станцію

Сам процес встановлення мало чим відрізняється від монтажу будь-яких типів випромінювачів сигналу чи антен, проте потребує дотримання декількох важливих правил. 

  1. Вибір місця встановлення. Для встановлення вибирають переважно місця, які знаходяться на визначеній висоті та із мінімальним доступом туди людей. Насамперед це дахи будівель, або башти із бетону чи цегли, які не мають коливань. Поблизу місця встановлення не повинно бути приладів які можуть створювати електромагнітні коливання та перешкоди, наприклад, супутникових антен, електричних дротів, високовольтних ліній передач тощо. 
  2. Закріплення базової станції. Для цього використовують стійку із металу, найкраще якщо це буде корозійностійкий або із гальванічним покриттям. Стійка закріплюється до поверхні за допомогою анкерних болтів. Бажано щоб основою для кріплення виступав бетон або метал. Поблизу місяця встановлення обов’язково наявність блискавковідводу, якщо станція буде на відкритому просторі.
  3. Підведення електроживлення. Безперебійне електроживлення станції є одним із головних показників її надійності. Можлива організація резервного живлення, наприклад за допомогою акумулятора. Наприклад базова станція GM PRО від Геометр має вбудований акумулятор, який може підтримувати роботу станції в автономному режимі до 30 годин.
  4. Забезпечення стабільного доступу до мережі Інтернет. Ще один пункт який не менш важливий ніж електроживлення. Бажано, щоб станція мала стабільний доступ до мережі Інтернет (2G, 3G, 4G, 5G), або через кабель.
  5. Прив’язка координат. Точність надання поправок базовою станцією залежить від стабільності її локації, які початково встановлюються при її монтажі. Повірка координат зазвичай робиться 1 раз на рік для підтвердження точності. 

Якщо ви не впевнені, що зможете самі встановити базову станцію, то краще скористатися послугами компанії підрядника, яка на цьому спеціалізується. 

Крім того, цілий ряд провайдерів мережевих поправок має програми які дозволяють підключити власну базову станцію до їх мережі, що надає ряд переваг, як то використання серверного мережевого моніторингу станції, проведення безкоштовного технічного обслуговування та інш. Скориставшись цією послугою можна зменшити ряд експлуатаційних витрат на її обслуговування.

( 9 )
Рекомендовані товари
( 22 )
0,00 грн
90 000,00 грн

Мультичастотна GNSS RTK Базова станція L1/L2/L5.

Базовий пакет для роботи в GNSS мережі в режимі реального часу (RTK) на один рік (12 місяців). Включає функції роботи від одиночної базової станції - "nearest" і мережеві рішення - Automax, I-Max, VRS.

Послуга включає підключення річного доступу до Agro RTK на 12 місяців. Надає можливість підключення с.-г. техніки до сигналу RTK від мережі базових станцій.

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*