La mejor oferta de nuestros productos para clientes del Reino Unido y la UE con cero aranceles en toda la mercancía procedente de Ucrania.
La mejor oferta de nuestros productos para clientes del Reino Unido y la UE con cero aranceles en toda la mercancía procedente de Ucrania.

Бюджетна агронавігація. Усі за та проти

Categorías

Недорога агронавігація

Відомо, що агронавігація дає якісний ріст у ефективності використання сільськогосподарської техніки. Додаткові 10-15% збережених ресурсів дають можливість вкласти їх у покращення парку техніки, її технічне переозброєння або розширення площ під посіви.

Плюси використання агронавігації на трактор чи комбайн очевидні і ніхто із аграріїв це не заперечує. Проте, коли мова заходить про купівлю цього корисного гаджету, то ціновий фактор є одним із визначальних. Особливо чутливим він є для невеликих фермерських господарств із земельними ділянками до 200-300 га. Коли ресурсів не так і багато, власник трактора або комбайна розглядає бюджетні сегменти агронавігаторів, які будуть його задовольняти по точності та за ціною.

Які існують недорогі агронавігатори та в чому їх різниця

Проаналізуємо за рахунок чого може бути зменшена ціна курсовказівника і чим недорогий курсовказівник буде відрізнятися від дорого.

Порівняння характеристик бажано проводити за такими параметрами:

  1. Точність водіння від ряду до ряду на безкоштовному та RTK сигналі
  2. Підтримка супутникових систем
  3. Кількість супутників, які одночасно “бачить” навігатор
  4. Стабільність утримання сигналу
  5. Розміри та параметри дисплею
  6. Ступінь захищеності приймача та дисплею (додає надійності)
  7. Функціональні можливості програмного забезпечення (режими роботи, обробка даних та інш.)

Ціна може бути зменшена за рахунок “урізання” функціональних можливостей, використання менш точних, а відповідно дешевших GNSS приймачів, заміни дорогих професійних польових комп’ютерів на планшети.

Як різні виробники агронавігації знижують вартість своїх моделей

Кожен виробник йде власним шляхом створення бюджетної лінійки агронавігаторів. Саме тому вибір ідеальної бюджетної моделі навігатора на трактор не проста справа.

Перший, один  із найбільш розповсюджених варіантів - використання GNSS приймачів чи антен меншої точності.
В такому випадку прилад суттєво втрачає не тільки в ціні, але і в точності. Він може підійти для виконання обмеженої кількості технологічних операцій на полі і його придбання має сенс якщо потрібно докупити курсовказівник для одного-двох тракторів, які задіяні на спеціалізованих операціях, наприклад розкиданні добрив чи оранці. Якщо потрібен універсальний агронавігатор, то таке рішення буде не досконалим.

Друга за популярністю методика зменшення вартості навігації на сільгосптехніку, це застосування в комплекті безкоштовних додатків та програм для агронавігації. Зазвичай, це безкоштовні додатки із Google Play Market або “зламані” піратські версії програм відомих виробників. Потрібно зазначити, що використання програмного забезпечення від невідомих розробників - це у більшості випадків відсутність технічної підтримки, розвитку додатку, а також великий ризик “підчепити” вірус та взагалі втратити дані по проведеним роботам. Крім того, більшість безкоштовних додатків для агронавігації мають гіршу функціональність ніж професійні додатки від виробників навігації. Що стосується використання піратських версій програмного забезпечення, то очевидно, що його використання поза законом. Таке ПЗ не оновлюється і з часом просто перестане працювати, через відсутність підтримки з боку розробника.

Третій шлях зменшення вартості - заміна в комплекті частини професійного обладнання на напівпрофесійне, яке менш дороге. Такий підхід не впливає на функціональність комплекту агронавігації. Вона працює фактично на рівні професійної, але коштує менше. Це досягається, наприклад, використанням замість спеціалізованих дорогих ударостійких дисплеїв, звичайних планшетів. Вони мають дещо меншу ступінь захищеності від пилу, бруду та ударів, але при при цьому на 100% виконують свої функції. Використання додаткових аксесуарів, таких як захисні чохли, професійні кріплення та ін., взагалі дозволяють нівелювати до мінімуму різницю у використанні професійних та напівпрофесійних комплектів. При цьому, їх вартість буде нижчою на 20-25%, що є суттєвим для бюджету не великого фермера.

Які недорогі моделі агронавігаторів заслуговують на увагу

Принцип підбору моделі бюджетного навігатора на трактор чи комбайн повинен базуватися на максимальній точності та функціональності за прийнятну ціну. Відповідно такі комплекти повинні мати професійний  GNSS приймач із підтримкою не тільки GPS, але і додатково 2-3 супутникових систем (Galileo, Glonass, Beidou), а також включати професійне ліцензійне ПЗ від розробника із можливістю оновлень і виправленням помилок у випадку їх виявлення.

Із лінійки систем паралельного водіння від Геометр, таким параметрам відповідає модель Geotrack Lite та Geotrack Lite GM Pro, які мають повну функціональність професійної моделі, а зменшення ціни досягається заміною польового професійного дисплея на планшет. І це єдина відмінність від професійної моделі.

Моделі виробників у яких використовують GNSS приймачі із меншою точністю, або безкоштовними додатками невідомого походження можуть бути за ціною дешевшими, але відповідно і якість роботи такого курсовказівника буде не задовільною і навіть небезпечною.

( 7 )
Te puede interesar

El kit de navegación para equipos agrícolas Geotrack Lite RTK se basa en una pantalla Samsung de 8,7 pulgadas con LTE, software geotrack y un receptor GM SMART L1/L2 de doble frecuencia. Este es un sistema económico de agronavegación con RTK que funciona con una precisión de hasta 2,5 cm. El receptor GM SMART de doble frecuencia tiene 698 canales para trabajar con todos los sistemas satelitales disponibles: GPS, GLONASS, GALILEO, BEIDOU, QZSS, SBAS . La precisión centimétrica requiere correcciones GNSS RTK o una estación base GNSS personalizada.

Comentarios
Федір Туржан
20.05.2022, 10:48
Працюю з вашою навігацією з 2014 року. Зараз перейшов на вашу систему вже на Андроїд і не пошкодував. Я б сказав, що геотрек це самий топ серед того, що я перепробував. З вами працювати зручно, якщо щось не так роблю, то ваша підтримка допомагала в будь-який час.
Escribe tu comentario
Nombre*
Email
Introduce tu comentario*