Технологія високоточного позиціонування RTK. Галузі та перспективи застосування

Категорії

Хоча GNSS пропонує фантастичні переваги для сучасного світу і уможливила багато застосувань у різних галузях промисловості, часто окремої точності, що забезпечується GNSS, недостатньо для професійних застосувань, таких як точне землеробство або топографічна зйомка. Для досягнення високої точності позиціонування необхідно усунути помилки з даних про місцезнаходження. Для цього були розроблені різні технології. Одна із найбільш точних та популярних - RTK (Real Time Kinematic), яка застосовується для досягнення цієї мети.

Нами був проведений огляд цієї технології з метою визначення їх придатності для застосування на масовому ринку. На сьогодні широке розповсюдження RTK технології стримується лише не достатньою розвинутістю мережі поправок і ціною пристроїв. Проте, завдяки активним технічним напрацюванням в області розробки доступних базових станцій RTK та створенням компактних і недорогих RTK антен цей ринок знаходиться на порозі бурхливого росту в найближчі 1-2 роки.

За результатами опитувань експертів із різних галузей для отримання всебічного розуміння ринку та інтерпретації очікуваного розвитку ринку, а також для обговорення доцільності застосування високоточних технологій в смартфонах та різного роду додатках було визначено широке коло застосувань технології RTK.

застосування технології RTK

Існуючі та перспективні напрямки застосування RTK технології високоточного позиціонування

Більшість опитаних експертів вважають, що досягнення високоточного позиціонування було б корисним для застосування як покращеного GNSS (DGPS), що забезпечує дециметрову точність, так і технології RTK, яка дозволяє отримувати координати в сантиметровому діапазоні. Очікується, що в найближчі роки, в міру розвитку антен масового ринку, як смартфони, так і автомобільне обладнання зможуть досягти високоточного позиціонування із використанням технології RTK.

Враховуючи високий потенціал ринку, очікується, що розгортання мережі RTK матиме успіх відразу як його переваги будуть чітко продемонстровані в реальних умовах застосування.

Суть технології RTK

RTK може забезпечити дуже високу точність позиціонування на відстані покриття (30 - 50 км). Вона передбачає передачу поправок (CORS) своїх необроблених вимірювань або поправок на приймач через прямий (двосторонній) канал зв'язку. У зоні дії базової станції - RTK забезпечує майже миттєве позиціонування з високою точністю до 1 см + 1 ppm.
RTK є найпопулярнішою технологією підсилення GNSS сигналу для багатьох галузей, таких як геодезія або сільське господарство, і особливо поширена в регіонах з добре розвиненими мережами корегувань (CORS), таких як Центральна Європа. Її популярність призвела до рішення в необхідності розширення і збільшенні щільності мережі референсних ГНСС базових станцій.

Мережа NRTK

Мережевий RTK (NRTK) був однією з найбільш ранніх адаптацій RTK і дозволяє роверу підключатися до будь-якої CORS в межах взаємопов'язаної мережі станцій. Оскільки ровер більше не обмежений радіусом дії однієї референсної базової станції, зона покриття рішення RTK може бути значно покращена. NRTK надає численні переваги в порівнянні з традиційним RTK.

  • Сигнал не погіршується зі збільшенням відстані між приймачем і опорною станцією, оскільки ровер може підключитися до іншої CORS, якщо вона знаходиться ближче, зберігаючи при цьому високу якість зв'язку.
  • Значно покращене покриття RTK на територіях із добре розвинутою мережею.
  • Зменшує початкові витрати для користувача, оскільки не потрібно встановлювати інфраструктуру. Підприємствам легше управляти підпискою на послуги.
  • Оскільки зона покриття NRTK залежить від кількості доступних CORS, вона особливо успішна в регіонах з високою щільністю постійних базових станцій, таких як Центральна Європа.
  • Для того, щоб ровер міг підключатися до різних базових станцій в мережі, на всіх базових станціях повинна застосовуватися спільна технологія обробки даних.
  • Стандартизація в мережі CORS запобігає необхідності повторної ініціалізації фільтрів виправлення неоднозначності кожного разу, коли ровер підключається до іншої базової станції. Для спрощення цього завдання було розроблено декілька стандартів, однак найбільш широко визнаним є стандарт Радіотехнічної комісії для морської служби (RTCM).
( 14 )
Рекомендовані товари

Базова станція RTK із антеною на основі мультичастотного приймача GNSS L1/L2/L5.

GNSS RTK приймач GM PRO U - це двочастотний (L1, L2) 184-канальний RTK приймач з антеною, який працює одночасно з декількома супутниковими системами і приймає поправки в форматі RTCM 3.X.X. Даний приймач сумісний з будь-яким програмним забезпеченням. Нова серія приймачів GM PRO mini у компактному корпусі. 

Компактний і простий у використанні ідеальний інструмент для 3D-зйомки оглядових люків, тротуарів, бордюрів, сходинок, елементів ландшафту, а також картування траншей та підземних комунікацій електричних, газових, водопровідних і каналізаційних мереж.

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*